25 enkla spartips i vardagen

0

1. Fixa en budget
En budget hjälper dig med hur du ska planlägga och använda dina tillgångar för den kommande månaden. Det ger dig en översikt, vilket i sin tur gör det lättare för dig att “städa upp” i din ekonomi. Med andra ord så gör en budget att det blir enklare att hitta onödiga utgifter som du kan undgå och spara pengar på. Du kan även hitta andra utgifter som du spenderar alldeles för mycket pengar på. En budget är alltså ett bra verktyg för att hjälpa dig att börja spara pengar. Det är viktigt att du inte spenderar mer pengar än vad du har, detta kan leda till en ond spiral och du kan tvingas ta lån med höga räntor.

    2. TV, bredband- och mobilabonnemang
Undersök om det finns billigare alternativ för dina nuvarande abonnemang på marknaden. Denna punkt hamnar under fasta utgifter i budgeten och det kan därför vara fördelaktigt att minska dem eftersom det är ett belopp du måste betala varje månad. Det är kraftig konkurrens mellan säljarna så använd möjligheten och förhandla dig fram till bättre priser.  

    3. Inköpslista
Skriv en inköpslista innan du går och handlar och håll dig till den. På det sättet köper du endast det du faktiskt behöver och undgår spontanköp. Genom att skriva en inköpslista i förväg har du också möjlighet att se vad du redan har hemma, då du undgår att köpa dubbelt upp.  

    4. Ta med matlåda
Ta med en matlåda till skolan eller till jobbet. Använd rester eller laga den kvällen innan, så blir det inte så bråttom på morgonen. En matlåda behöver verkligen inte vara tråkig. Du kan göra den mer spännande genom att variera matresterna med frukt och grönt. På detta sätt undgår du att göra massa med småköp under dagen som snabbt samlas upp till stora belopp.  

Som ett exempel, det är inte helt orimligt att du köper en macka och en juice till lunch varje dag för 100 kr. Det blir hela 500 kr per vecka och nästan 23.000 kr på ett vanlig arbetsår. Så här finns det massvis med pengar att spara!

    5. Använd jämförelsetjänster
Använd jämförelsetjänster för att undersöka och hitta de produkter du vill köpa till de billigaste priset. Priserna kan variera överraskande mycket beroende på vilken butik det rör sig om, även fast det är samma produkt från samma märke. Använd därför lite extra tid på research så kan du spara pengar!

Det finns även jämförelsetjänster online för exempelvis lån. Här kan man väga olika lån mot varandra och hitta det som passar bäst efter din ekonomiska situation och villkor. Genom att göra lite research minskar du risken för lån med obehagliga överraskningar och dolda kostnader som snabbt kan resultera i att du tvingas till ett nytt lån för att betala av det första. På fair-laan.se hittar du mer information om att låna pengar online.

    6. Byt bank
Avgifter och räntor varierar mycket från bank till bank. Därför kan det vara värt att undersöka om några andra banker kan ge dig ett bättre erbjudande än det du redan har.

Om du överväger att teckna ett lån så behöver det inte alltid vara din primära bank som kan erbjuda dig det bästa lånet. Det stämmer generellt när det kommer till framförallt mindre lån.

    7. Undgå fakturor i posten
Om du kan, så undgå gärna att välja fakturor i posten som betalningsmetod. Det kostar alltid extra samt så finns det faktiskt risk att de kommer bort. Sätt därför in räkningarna direkt på din nätbank så dras de automatiskt av där. E-fakturor är billigare och lättare att använda. Här kan du spara pengar på varenda räkning, så få den inte skickad till dig i posten.

     8. Se över dina försäkringar
Det kan vara värt att gå igenom de försäkringar man har. Att ha en försäkring kan spara dig stora belopp om olyckan skulle vara framme. Likväl så kan det vara en fördel att checka så de olika försäkringarna inte täcker samma saker. Då kan man faktiskt ta bort en eller flera av dem.

    9. Kontrollera din lönesedel
Dubbelchecka alltid att du får den lönen som du ska ha. På detta sättet undgår du att det skett något fel med lönen som i värsta fall innebär att du får betalt mindre än du ska.

    10. Skatt
Håll koll på hur mycket skatt du betalar och försök att håll den så korrekt som möjligt. Skatteåterbäringen kan vara en av de lyckligaste dagarna på året. Dock om du räknar mer korrekt på din skatt så kan du fördela den så du får en tusenlapp extra i månaden istället för att få allt som en klumpsumma. Det kan i sin tur bidra till att du kanske slipper ta lån om det blir knapert i plånboken. Du kan också slippa att betala restskatt vilket snabbt kan komma att skapa ett stort hål i din ekonomi.

    11. Second hand
I just det ögonblicket du köper något nytt så faller det i värde även fast du aldrig har använt den. Med detta i bakhuvudet så kan man hitta väldigt många bra produkter till en billig peng på Myrorna, Stadsmissionen, blocket.se och på diverse andra ställen som som handskas med second hand. Det är inte bara bra för plånboken utan även för miljön!

    12. Kolla på kilopriset
Kolla alltid efter kilopriset i butikerna och inte på själva priset för produkten. Här är det lätt att bli lurad och gå på det lägsta priset istället för att få mest utav pengarna. Kika alltid på den lilla skriften på prisskyltarna för att se vad kilopriset är, för det är det som är mest relevant. Som regel är oftas de större paketen billigare. Då kan du enkelt frysa ner det du inte behöver för att sedan kunna använda det en annan dag.

    13. Gå till grönsakshandlaren
Oftast har grönsakshandlare billigare produkter och ett mer spännande utbud än vanliga matbutiker. Det kan vara värt att ta en liten omväg för att få fräschare och billigare frukt och grönt.

    14. Sälj saker du inte behöver
Vi lever i en materiell värld där det gäller att konsumera för att överleva. Därför har vi alla otroligt många saker som vi aldrig använder. Rensa i garderoben, garaget, på vinden och sälj de saker som du inte använder. Det gör att du får mer plats hemma och mer pengar i fickan.

    15. Spara lite varje månad
Sätt av lite pengar till spargrisen varje månad. Det spelar ingen roll hur stort detta belopp är utan det avgör du själv. Många banker erbjuder även tjänster där det dras ett par kronor från lönekontot till sparkontot varje gång du använder kortet. Därigenom sparar du automatiskt pengar varje gång du handlar.

    16. Konsolidera lån
Har du flera olika lån, kan det vara lönsamt att samla alla dina existerande lån till ett sort med lägre ränta. Med den metoden så sparar du pengar och det är lättare att ha koll på dem när de är samlade.

    17. Kolla efter paketpriser när du ska på semester
Ofta kan paketresor, som inkluderar hotell och flyg, vara mer fördelaktigt än att betala var för sig. Undersök därför vilka möjligheter det är för paketresor till den destinationen du önskar åka till. Ett annat tips gällande semestrar är att undvika högsäsongen och istället åka under den rabatterade lågsäsongen, både billigare samt mindre turister. Win-win!

    18. Använd bara de pengar du har
Ett bra tips generellt är att bara använda de pengarna man faktiskt har och inte handla på kredit. Om man behöver lite längre tid än den räntefria perioden för att kunna betala tillbaka krediten blir det snabbt ett dyrt kalas, eftersom det är höga räntor när det kommer till kredit. Tänk dig därför gärna för en extra gång om det verkligen är värt att använda kreditkortet.

    19. Använd dig av rabatter
Som student och pensionär erbjuds det många rabatter runt omkring i samhället. Kom alltid ihåg att använda den och om du är osäker på om en butik använder sig av rabatter så fråga bara!  Det har du inget att förlora på.

    20. Minska matsvinnet
Mat har blivit väldigt dyrt men det är en kostnad vi inte kan hoppa över. Däremot kan du undgå att köpa för mycket mat så det hinner bli dåligt innan du kan äta upp det. Det är så onödigt att spendera pengar på något som man i slutändan ändå kommer att kasta.

    21. Minska på restaurangbesöken
Det är dyrt att äta ute. Prova därför att minimera restaurangbesöken och laga middag hemma istället. Genom detta kan du spara massor plus att du kan köpa lite finare ingredienser och fortfarande vara långt under priset för en liten, trött sallad på restaurangen. Självklart ska man festa till det och äta ute ibland, men gör det med måtta.

    22. Hyra eller köpa
Några gånger kan det löna sig att hyra en viss produkt istället för att köpa den om du behöver något som är snabbt, dyrt och temporärt. Du kan exempelvis spara på att låna böcker på biblioteket istället för att köpa nya. Eller så kanske du ska på fest och behöver en smoking? Då blir det betydligt billigare att hyra än att köpa ett klädesplagg som endast ska användas en gång.

    23. Bil
Många hushåll har idag minst en bil. Behöver man verkligen så många bilar utan kanske det är möjligt att bara ha en bil ? Att ha bil är en kostsam historia, inte nog med att den sjunker i värde snabbt som ögat utan det är även en hel ra med avgifter som ska betalas. Genom att skära ner på antalet bilar kan man spara stora summor pengar. Kanske behöver man inte en bil överhuvudtaget?

    24. Samåk
Är ni flera som ska till samma ställe? Då kan ni åka tillsammans så sparar ni både vägskatt, drivmedel samt slitage på bilen. Det är också mycket trevligare att åka tillsammans!

    25. Skaffa ett  bonuskort
Det finns flera bonuskort i Sverige. Med ICA-kortet kan du handla i alla butiker och får tillbaka pengar varje månad i form av pengakuponger. Som COOP-medlem får du poäng när du handlar som du sedan kan använda att betala med. Så du får tillbaka pengar genom att köpa saker du redan hade tänk att köpa.

Share.

About Author

SVARA