Bästa aktierna och fonderna för nybörjare 2019 | Aktier tips och råd

0

Du har sparat ihop 10 000 kr och vill att dina pengar skall växa. Du har konstaterat att aktiemarknaden känns lockande men du vet inte riktigt vad du vill investera i. Aktiemarknaden uppfattas lätt som en djungel och det går att få tag på tonvis med information som många gånger talar både för och emot.

I den här guiden så kommer vi att gå igenom en rad förslag och tips på hur du kan komma igång och den är tänkt för dig som inte är bekant med aktier sedan tidigare.

Det är ofta beroendeframkallande att titta på dagens kurs när du väl börjat investera dina pengar. Dock är det helt avgörande för din avkastning att du inte säljer av ditt innehav bara för att en aktie har gått ner för dagen. Aktier och fonder kräver nämligen ett långsiktigt perspektiv för att det på riktigt ska vara lönsamt.

Skapa ett konto på Avanza eller Nordnet

Det är väldigt lätt att komma igång med aktiehandel och kostar vanligtvis ingenting heller att skapa ett konto.

Till dig som inte vet riktigt var du ska börja rekommenderar vi starkt att du skapar ett konto på Avanza. Anledningen till detta är för att de erbjuder en courtagenivå som heter Start som gör det gratis för dig att handla aktier upp till 50 000 kr. Nordnet erbjuder ett liknande med sin Mini nivå som gör det gratis att handla aktier upp tills man når 80 000 kr i sparande.

Detta betyder att du slipper avgifterna som annars följer med om du handlar via exempelvis din bank. Du kan läsa mer om Avanza och Nordnet i vår jämförelseguide! Besök Avanza Besök Nordnet

Tips för dig som är nybörjare

Det är ett par saker som du bör ha i åtanke som nybörjare innan du går in i aktiemarknaden.

Den första punkten är att handla med att behålla aktier långsiktigt. Det kommer alltid ske rörelser upp och ner under en dag men det betyder inget på sikt.

Den andra punkten och är minst lika viktigt är att du väljer företag du känner till. Det kan vara svårt att sätta sig in i ett nytt företag, det gäller att förstå branschen och hur det faktiskt går genom att läsa deras rapporter. Det är viktigt att man inte gör det komplicerat för din första investering. Därför skall du lägga dina intjänade pengar på företag du kan och förstår och anledningen till detta är att om du använder företagets tjänster eller produkter dagligen så är det troligare att du kommer veta om det börjar gå dåligt eller bättre för företaget.

Tredje punkten är att sprida riskerna. Om du har investerat allt i samma företag så är du mycket känsligare för vad som händer i deras bransch och dina risker går upp om något händer.

Till sist, undvik trisslottsaktier. Vi tar upp dessa senare i artikeln men det är nästan omöjligt att gissa vilka av dessa som kommer gå bra och majoriteten av dessa misslyckas.

Indexfonder

För någon som inte har tid eller intresse men ändå vill få sina pengar att växa så rekommenderar vi att du tar en titt på indexfonder. En indexfond är en passivt förvaltad fond som följer ett visst marknadsindex vilket innebär att innehållet i fonden byts ut med tiden. Indexfonder är ett bra nybörjaralternativ för den som inte riktigt har greppat aktiemarknaden, dess terminologi och hur man bör tolka pressmeddelanden.

En indexfond är ofta väldigt enkel att sköta och det enda du egentligen ska se upp med är förvaltningsavgiften och ev. spreadkostnad. Vi rekommenderar varmt Avanza Zero för den som är helt ny på aktie- och fondmarknaden. Avanza Zero följer SIX30RX vilket är ett börsindex som följer de 30 mest omsatta bolagen i på den svenska marknaden. Vi rekommenderar den främst för att den är helt utan avgifter. Det är lite av Avanzas affärsidé att deras kunder skall ha bra och billiga fondalternativ.

Avanza Zero ligger just nu -11,54 % (3 mån, januari 2019) och har historiskt sätt ökat varje år.

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Om du äger i aktie i ett bolag innebär detta alltså att du är delägare i bolaget. Aktier går att handla över marknadsplatser, även kallade börser. För att en aktie ska gå att handla över en börs krävs att bolaget i fråga är börsnoterat.

På aktiemarknaden finns en ofantligt stor variation av bolag att investera i men för dig som är ny så rekommenderar vi de lite större, väletablerade bolagen. Dessa brukar ofta vara stabilare och mindre känsliga men påverkas också utav den globala marknaden då flera av dessa också är verksamma i andra länder. Fallande dollarkurs kan påverka bolagets omsättning kraftigt och därmed sänka kursen. Kollar man långsiktigt så brukar det däremot gå bra för dessa bolag. Märk att exemplet med fallande dollarkurs endast påverkar några av de bolag som är noterande på Stockholmsbörsen.

Aktieutdelning för svenska aktier sker vanligtvis en gång om året, men det finns aktier som delar ut pengar även två, tre och fyra gånger per år. Aktieutdelningen är oberoende av nuvarande aktiekurs, vilket innebär att du får pengar från en aktieutdelning även om kursen har gått ner.

Aktier tips för nybörjare

Vi vill vara tydliga med att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, även om historisk avkastning någonstans är en indikation på att ett bolag och dess aktie går bra – Det finns mycket att ta hänsyn till när man kollar efter de bästa aktierna på lång sikt.

Vi har tittat på både de senaste tre månaderna och specifikt på gamblingbranschen.

Under de senaste 3 månaderna

För att vidare inspirera er till att komma igång med aktier har vi sammanställt en topp 10-lista på de aktier som har gått bäst under våren. Vi rekommenderar dock ingen att börja köpa dessa aktier i nuläget eftersom att risken för att ”tåget redan har gått” är stor.

NamnSenast1 år %
KöpHufvudstaden C660,00110,12
KöpSwedish Orphan Biovitrum256,90103,57
KöpLundin Petroleum341,0090,72
KöpEricsson A81,4079,37
KöpEricsson B80,3077,03
KöpSwedish Match466,5062,09
KöpFabege128,6250,08
KöpStora Enso A173,5047,03
KöpAAK151,7646,51
KöpStora Enso R171,0045,53

Gamblingbranschen

Något vi själva tittat och valt att investera i är just gamblingbranschen som sedan länge ökat med stormsteg. Vi tror att detta är aktier som hade klarat sig bra även i en lågkonjunktur. Här tittar vi på 5 stycken av dessa och deras utveckling under de tre senaste månaderna.

Aktie+ %Senaste
LeoVegas76,1266,75
Nordic Leisure44,127,35
Evolution Gaming Group32,11432,00
NetEnt B6,0474,6
Betsson B0,7376,20

CTM (Catena Media) är ett bolag inom bettingbranschen som vi gärna lyfter som ett investeringstips. Bolaget ägnar sig att affiliatemarknadsföring och deras kunder är således bettingbolag som betalar CTM för kunder som Catena Media driver in till dem. Aktien har ökat kraftigt under det senaste året men vi tror likväl att det finns mer att hämta här. Framförallt eftersom att både branschen och bolaget växer i knakande takt, men också eftersom att CTM nyligen reviderat sin betalningsmodell vilket i förlängningen kommer att generera mer pengar till bolaget och därmed även aktieägarna. Effekterna av den nya betalningsmodellen ska enligt bolagets ledning träda i full kraft under Q1 2018 och det är alltså vid den här tidpunkten som vi tror att det kommer att visa sig i aktiekursen.

Handla utländska aktier

Ett annat spännande alternativ kan vara att handla utländska aktier. Vissa av dessa kan vara bra alternativ och om du väljer ett eller flera amerikanska bolag så brukar du också få aktieutdelning 1 gång per kvartal (4 på ett år). Nackdelen med att handla amerikanska aktier, framförallt för nybörjare, är att det kan vara svårare att hänga med i nyhetsflödet inom bolaget. Det blir också avsevärt mycket svårare att tolka kvartals- och årsrapporter.

NYSE:T (AT&T) är ett amerikanskt telekombolag som under de senaste tre åren gett en avkastning på i snitt +10,0% varje år. Den amerikanska telekombranschen är enorm och förväntas fortsätta växa de kommande åren.

Handla råvaror

Denna typ är svår att förutse och vi börjar gå in i ett område som kräver väldigt mycket engagemang.

Du kan alltid köpa guld i dagens läge och förvara det i din madrass. Guld är en råvara som nästan aldrig tappar i värde, iallafall inte på lång sikt. Detta eftersom mängden guld i världen är högst begränsad. Däremot så är guld inte speciellt billigt och kan vara dyrt att på ett säkert sätt skydda sin fysiska investering. Ett alternativ i stället för att köpa en guldklimp är då att investera i ett råvarubolag. Dessa brukar ofta gå upp när råvaran går upp.

Om du är intresserad så har Avanza en lista på aktier som du kan undersöka.

Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden
Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden

Trisslottsaktier

Det finns många billiga aktier på aktiemarknaden och om du köper in dig i rätt tid, förslagsvis vid en nyemission eller börsintroduktion, så finns det flera hundratals procent i avkastning att tjäna.

Ett exempel som varit uppe i media många gånger är just FING B (Fingerprint B) där om du köpte in dig för 2 år sedan hade dina pengar växt med hela +700,0 % så hade du lagt in 10 000 kr så hade du haft över 70 000 kr nu. Värt att nämna gällande Fingerprint är att aktien lika snabbt som den gick upp, sedan har tappat från 135 till 35 kr.

Om man sålde sina aktier när Fingerprint låg på toppen kan man alltså ha tjänat väldigt stora pengar. De som istället köpte när Fingerprint låg på toppen står på andra sidan av myntet och har förlorat upp till 70-80% av sin investering. Det finns ett antal nya miljonärer idag tack vare Fingerprint och det kommer att komma nya bolag som gör samma resa. Problemet är att man helt enkelt inte kan veta vilka bolag som kommer slå igenom och vilka som kommer att gå i konkurs 1 år senare. Så som det ser ut för Fingerprint i dagsläget är det inte omöjligt att bolaget inte finns längre om några år.

Vi på Buffert avråder dig starkt från dessa aktier eftersom att de är förenade med en oerhört stor risk.

Slutord

Aktiekurser

Då har vi gått igenom ett par sätt och en rad råd om hur du går till väga för att investera dina pengar. För dig som är nybörjare så rekommenderar vi som nämnt Avanza Zero eller något av de större äldre bolagen vi har i Sverige. Vi har också tagit upp lite mer riskfyllda investeringsalternativ för att informera er om vilken typ av risker man bör vara medveten om innan man påbörjar sitt aktieäventyr.

Har du några egna förslag och vill tipsa oss om aktier och fonder? Skriv i kommentarerna!

Share.

About Author

SVARA