EN MAN SOM BETALADE AV 1 160 000 KR FÖR ATT BLI SKULDFRI INNAN 30 DELAR MED SIG AV SIN STRATEGI

0

David Sjölander talar av egen erfarenhet när det gäller att betala av skulder: Han gjorde sig av med över 1 000 000 kr i lån när han fyllde 30, inte tack vare någon skänk från ovan utan med hjälp av ett kalkylark.

David, som skriver om sin ekonomiska resa på sin blogg ”Livet och min ekonomi”, insåg att han var tvungen att ta sina skulder på allvar när han och hans dåvarande frus ekonomi var rejält skakig efter studierna. De bestämde sig för att bli skuldfria så snabbt som möjligt och betalade av 200 000 kronor på 14 månader.

När paret skilde sig några år senare hamnade David i skuld igen. Eftersom han ville behålla huset var han skyldig sitt ex 210 000 kr plus de 600 000 kr som var kvar på huslånet. Än en gång gjorde David sitt bästa för att betala av allting inom bara några år, och lyckades bli skuldfri strax innan han fyllde 30.

Hans förmåga att betala av sina skulder berodde inte på något högt uppsatt jobb eller någon skänk från ovan. I stället fokuserade han på att tjäna så mycket och spendera så lite som möjligt.

David använde sig också av en vanlig strategi för att bli av med skulder: snöbollsmetoden.

Snöbollsmetoden blev populär tack vare författaren av “The Total Money Makeover”, Dave Ramsey, och innebär att du ska prioritera dina minsta skulder först utan att ta hänsyn till räntan. Du börjar genom att lista alla dina skulder, från de minsta till de största. Sedan betalar du av så lite som möjligt på var och en av dem, förutom den minsta. Där betalar du av så mycket du kan varje månad tills den är helt avbetald. Sedan går du vidare till den näst minsta skulden.

Tanken är att du motiveras genom att se skulderna försvinna och att det sporrar dig att fortsätta.

“Det är viktigt att du betalar dina skulder på ett sätt som gör dig motiverad att fortsätta tills du inte har några skulder kvar,” skriver Ramsey på sin hemsida. “Om du börjar med den största kan det kännas som du inte gör några framsteg snabbt nog, vilket kan få dig att förlora hoppet och ge upp.”

Även om det matematiskt känns mer vettigt att betala tillbaka de skulder som har högst ränta först, så fungerade det bra för David att börja med de mindre – oavsett ränta.

“Det är du själv som satt dig i skuld, och det är bara du själv som kan göra dig skuldfri,” förklarar han. ”För att lyckas måste du betala av dina minsta skulder, så att du motiveras att betala av nästa, och nästa och nästa.”

David har experterna på sin sida. Forskare på Harvard Business Review anser att snöbollsmetoden är det mest effektiva sättet att betala av skulder, eftersom det är mer troligt att man fortsätter att vara motiverad när man ser sina skulder minska.

“Att fokusera på att betala av den minsta skulden brukar ha den mest positiva effekten för känslan av att ha åstadkommit något – och därför blir folk motiverade att fortsätta att betala av sina skulder,” skriver Remi Trudel, en av forskarna, i HBR.

För David handlade allt om att ta reda på ”varför.”

“Om du inte vet varför så kommer ingenting att hända,” säger han. ”Du kan säga att du kanske vill ta tag i dina skulder idag, men du måste verkligen ha drivet för att göra slag i saken.”

Om du skulle vilja testa snöbollsmetoden själv har David skapat ett praktiskt kalkylark som beskriver hur det går till. Det finns tillgängligt gratis på hans blogg.

Share.

About Author

SVARA